Pages

2011. május 22., vasárnap

Merlin, a kelta legendák és az Arthur-mondakör nagy varázslója

A varázsló alakja már a középkortól kezdve élénk viták tárgya volt a muglik körében: főleg arra próbáltak választ találni, hogy Merlin kitalált figura, mitikus hős, vagy valós, történelmi személy volt-e.

Merlin földi anyától és démonapától, méghozzá egy inkubustól származik. Merlint sebtében megkeresztelték, így nem örökölte apja ördögi oldalát, de néhány természetfeletti ereje megmaradt. Merlin a legendák szerint Arthur király és a legendás uralkodó édesapja, Uther Pendragon tanácsadója és gyóntatója volt. A varázsló nemcsak Arthur személyes mentora volt, hanem még Camelot megalapításában is részt vett.. Pendragon az ő tanácsára hozta létre a kerek asztal lovagjainak rendjét, s ugyancsak ő volt, aki az Excalibur próbájával bizonyította: Arthur jogosult a brit trónra, mert ő az egyetlen, aki képes kihúzni a sziklából az oda leszúrt nevezetes kardot.

Aztán egy nap beavatta varázserejének titkába szerelmét, Vivianet, aki a saját hatalmát a varázsló ellen fordította, fejdíszének fátylával megkötözte és egy toronyba zárta őt. Más legendák szerint bokorrá változtatta.
Merlin - vagy miként korábban nevezték Myrddin - a 6. században élt, a mai Skócia területén.

írta: Kate Howard

0 comments:

Megjegyzés küldése