Pages

2017. március 10., péntek

Mugli mozi

Köszöntöm a Mugli világ rovat olvasóit! 

Ma a varázstalanok egyik kedvenc helyszínéről fogok írni maguknak, a moziról, vagy más szóval, a mozgóképszínházról. A mugli filmek (mozgóképek) egy testvérpár részéről jöttek létre. Ők a Lumière-testvérek. A világ egyik legsikeresebb találmányát hozták létre. 

Először még csak egy körben forgó lovas kép volt látható ennek a csodás találmánynak a prototípusán, melyen a lovast épp ügetni láttuk. 

Nem is akarok itt nagy történelmi eseményekről írogatni maguknak, így ezért inkább leírom a mozi, mint hely, hangulatát. 

Én Londonban egy nem annyira zsúfolt, tömeges helyen szoktam nézni filmeket. Ez a mozi a 13. sugárúttól balra található, úgy 50 méterrel. Szolid, nem kihívó épülete, máris a szívembe zárta magát, az egyszerűségével. Van benne valami misztikus, egyedi szín. Mikor belépünk a főbejáraton, az előtérben balra vannak a pénztárak. Ott, mikor már megvettük a jegyünket egy filmre, mehetünk tovább. (Aki szeret nassolni közben, annak a pénztárral szemben van popcorn- és üdítőárus, de én nem szoktam venni, mert a film közben a zaj, nem csak engem, hanem másokat is zavarhat.) 

Tovább folytatva az utat a folyosón, elérünk több ajtót és azokban különböző filmeket vetítenek. Attól függően, hogy melyik filmre megyünk be, úgy engednek abba a helyiségbe. Bent a vetítőben, több sorban vannak elrendezve székek, megszámozva, elöl pedig egy nagy vászonra vetítik a filmet. Több fajta mozi létezik hang alapján is. Van amelyiknél elölről jön a kép meg a hang is. Ez a "biztonságos" mozi. De van amelyik még élethűbben próbálja mutatni a filmet, és a hang mindenfelől jön. Jöhet elölről, hátulról, oldalról. 

Filmek, amik hamarosan megjelennek, vagy épp régi filmként újonnan levetítettek: 
Szépség és a szörnyeteg (2017) 
Heves jeges 
A nagy vakáció 
Nyári vakáció 

Utóbbi három az én nagy kedvenceim közé sorolható, az első pedig márciusban kerül a mozikba. Ajánlom mindenkinek ezeket! (Különösen a Nyári vakációt, a benne lévő remek zeneszámok miatt.) 

Ennyi lett volna mára a Mugli világ rovat. 

Boszorkányosan szép napot!

 írta: Gina Cobbler, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése