Pages

2017. augusztus 11., péntek

Alfred Lawrence: A muglik történelme


Háttér: Alfred Lawrence (1951 -) mugli születésű varázsló. Kisgyermekkorától kezdve érdekelte a történelem, mindig is történésznek akart menni. Ám mikor 11 éves korában megkapta a nem várt levelet az amerikai varázslóiskolától, ennek a tervének befellegzett. Miután elvégezte az iskolát a minisztériumban kapott állást, ám a történelem iránti szenvedélye nem csökkent. Ekkortájt a mugli ismeret tanítása még gyerekcipőben járt és nem volt sem a mugli irodalom, sem a mugli történelem tanításának egységes rendszere. E mellett Lawrence azt is felfedezte, hogy a mugli iskolák történelem forrási sem megbízhatóak és nem is kellőképpen átfogóak. Ekkor született meg fejében az egységes muglitörténelem megírása. Minisztériumi munkája mellett bejárta a világot és a lehető legtöbb forrást felkutatva megírta életművének fő munkáját A muglik történelmét, 1981-ben.

A könyvről: Lawrence felettébb alapos munkát végzett, a 24 kötetes mű megírásakor. Utazási során a mugli tankönyveket irányvonalként használva felkutatta a könyv megírásához szükséges forrásokat a történelem főbb eseményei köré csoportosítva a történéseket. A kötetek földrész és kor szerint vannak csoportosítva, azért, hogy az ember minél átfogóbb képet kaphasson a történelem egészéről és ne csak azokról a részeiről, amelyeket a legtöbbet emlegetnek. Az én személyes kedvenceim az ókori Ázsia és a középkori Anglia kötetek voltak.


Ajánlás: Én személy szerint mindenkinek tudom ajánlani ezt az alapművet, minden varázsló könyvtárának a részét kellene, hogy képezze. Nem csak hogy műfajában az első mű, de a legalaposabb is. Előtte és utána sem tudtak olyan könyvet írni, amely a témát megfelelően körüljárná. Nehéz műfaja ellenére két hét alatt sikerült elolvasnom, annyira magával ragadott.

Írta: Lilith Torn

0 comments:

Megjegyzés küldése