Pages

2017. augusztus 4., péntek

Könyvajánló: Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben!



Háttér: A Welcome to Night Vale (Üdvözöljük Night Vale-ben) egy 2012 óta futó, kéthetente megjelenő, ingyenesen elérhető podcast (rádióműsor). A műsor egy képzeletbeli sivatagi városnak, Night Vale-nek a rádióállomásáról szól, ahol a bemondó, Cecli Palmer elmondja a hét aktuális híreit. Ám a legtöbb várossal ellentétben Night Vale-ben az élet teljesen máshogy zajlik, és ami számunkra science-fiction kategóriába tartozik, az ott mindennapos.
„Ez egy barátságos, sivatagi közösség, ahol forrón süt a nap, gyönyörű a hold, és rejtelmes fények vonulnak a magasban, miközben mindenki alvást tettet”
A városban mindennaposak az ismeretlen eredetű támadások, halálesetek, természeti katasztrófák. Az angyalok létezése mindenki számára egyértelmű (ámbár ez a tudás tiltott a lakosság számára); a város védelmét a Serif Titkosrendőrsége biztosítja (akik csak nagyon ritkán rabolnak el egy-egy gyereket); az iskola tanácsot egy Izzó Felhő vezeti, (aki egyszer átvonult a városon, állat tetemeket potyogtatva); és a városi kutyaparkba természetesen tilos a belépés mind a kutyák, mind az emberek számára és jobb ha a lakosság az onnan érkező sikolyokat figyelmen kívül hagyja.


A könyv története: Night Vale olyan város egy névtelen sivatagban, valahol a végtelen, messzi amerikai Délnyugaton, ahol a kísértetek, az angyalok, a marslakók és a titokzatos összeesküvés-elméletek hozzátartoznak a mindennapokhoz. Itt lakik két nő, akiknek külön-külön megvan a maga titka, ám egy rejtélyes véletlennek köszönhetően a sorsuk egyszer csak keresztezi egymást. Jackie Fierro a Night Vale-i zálogház tizenkilenc éves tulajdonosa. Egy nap egy különös, barna zakós férfi, aki szarvasbőr koffert hurcol magával, zálogba csap nála egy papírt, amire azt írták: King City. Ettől kezdve megmagyarázhatatlan események láncolata veszi kezdetet. És ami ennél is aggasztóbb, hogy a férfira látszólag senki sem emlékszik. Jackie elhatározza, hogy megfejti King City és a barna kabátos ember titkát. Diane Crayton az iskolaszék pénztárosa. Van egy fia, a mélabús Josh, aki alakváltó. Diane újabban mindenütt a gyereke apját látja, aki semmit sem változott azóta, hogy kamaszkoruk egy szép napján elhagyta Diane-t. Josh egyre nagyobb érdeklődést mutat az apja iránt, ez pedig egy olyan katasztrófához vezet, amit bár Diane előre lát, nem tud megakadályozni. Diane és Jackie élete összetalálkozik, amikor mind a ketten két szó előtt állnak: King City. Talán ez a város hordozza a megoldást mindkettőjük rejtélyére, valamint jövőjükre… amennyiben sikerül megtalálniuk ezt a helyet.

Vélemény: A fülszöveg semmit nem árul el arról, hogy ezt a könyvet milyen érzés olvasni. Körülbelül a cselekmény kilencven százalékát leírja, de ezt a könyvet nem a történetért kell elolvasni. A Night Vale világának van egy sajátos atmoszférája, amit próbáltam a bevezetőben bemutatni, de ezt az ember úgyis csak akkor érti meg igazán, amikor elmerül benne. A Night Vale azzal az analógiával dolgozik, hogy a mai világunk mennyire kifordult magából és hogy a hétköznapi ember már mennyire közönyösen viszonyul ezekhez a furcsaságokhoz. A kimondhatatlan rettenetek, a hétköznapi élet már ezerszer látott részévé válnak és gyakorlatilag egy vállrándítással elintézi mindenki.

A könyv ugyan a podcast történéseire épít, de annak ismerete nélkül is tökéletesen érthető. Nem egy könnyű olvasmány, nehezen tud vele haladni az ember, mert minden mondat információt hordoz és az ember nem tudja, hogy hol van elejtve olyan jel a sorok között, amely a későbbi történésekben fontos lesz. Ebben a narráció sem segít, nem magyaráz sokat, az embernek magának kell megítélni, hogy a furcsaságok közül melyiknek van értelme és melyik, amelyik csak a világ színesítését szolgálja.
A történet is érdekes, semmi sablon, semmi olyasmi, amire az átlag ember számítana. Egyszerre fordulatos és hátborzongatóan lenyűgöző. Nagyon alaposan felépített, minden darabnak megvan a helye a kirakósban, amely a végén összeáll.
A fordítástól nem vagyok annyira elájulva, de mit mondhatnék? Nem lehet minden tökéletes.

Ajánlás: Valószínűleg a fenti írásból is feltűnt, hogy mennyire rajongok a Night Vale világáért. Mondhatnám, hogy csak ajánlani tudom, mind a könyvet, mind a podcastot, de ezt nem tehetem. Megvan a sajátos atmoszférája és humora, ami nem mindenkit varázsol el vagy nem mindenki érti meg. Ezért nem tudok hibáztatni senkit, de mindenkinek ajánlanám, hogy lapozzon bele a könyvbe és ha elnyeri a tetszését, nyugodtan olvasson tovább, ha nem, akkor keressen inkább más olvasnivalót.

Írta: Lilith Torn

0 comments:

Megjegyzés küldése