Pages

2017. szeptember 6., szerda

Dobby, a szabad házimanó élete


Háttér: A Második Varázslóháború senki számára nem ismeretlen. 1998-as háború rengeteg életet követelt, köztük rengeteg kiemelkedő személyiséggel. Az egyik ilyen volt, a sokak számára kevéssé ismert, Dobby nevű házimanó, akinek a nevéhez nem csak a háborúban való részvétel kötődik. Ő volt az első ismert házimanó, aki elindította a házimanók egyenlőségéért folyó, még ma is tartó harcot. Egy ismeretlen szerző megírta Dobby életének történetét, bemutatva rendkívüli tetteit.

A könyvről: Dobby 1993-ig a Malfoy családot szolgálta, amikor egy Harry Potter nevű varázsló felszabadította. Ezek után szabad manóként útjára indult a világban, hogy felfedezze, ki is ő, amikor nem másokat szolgál. Egy rövid ismertető után, mely a Malfoy kúriában elszenvedett megpróbáltatásait taglalja, a könyv főleg Dobby 1993 utáni életéről szól és arról, hogy milyen próbákat kell egy szabad manónak kiállnia egy olyan világban, amely nem fogadja el a létezését. Dobby harcán és szenvedésin kívül, a könyv nagy hangsúlyt fektet a házimanók elnyomására és arra, hogy ezt az elnyomott fél hogyan éli meg. A könyv inkább folytatása Dobby úttörő életének, mintsem megemlékezése. Próbál a házimanók felszabadítására buzdítani és azokra hatni, akik még mindig úgy vélik, hogy ez a mértékű alárendeltség természetes.

Ajánlás: A könyv tökéletes mindenki számára. Azok, akik az ügyet a szívükhöz közel érzik, nagyon megindítónak fogják találni a személyes hangvétel és meggyőző érvelés miatt. Míg azok, akik elutasítják a házimanók felszabadítását, meg fognak döbbenni és valószínűleg elgondolkoznak majd, hogy miért is nem helyes az a világszemlélet, amit a varázslók évszázadokig magától értetődőnek gondoltak. Én, mint a házimanók felszabadításának lelkes támogatója, imádtam ezt az egyedi és sajátos hangvételű könyvet. Megható és elgondolkodtató olvasmány.

Írta: Lilith Torn, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése